Kedvezményezett neve: Moonsyst Zrt.

Szarvasmarha bendő pH érték monitorozó rendszer kifejlesztése

Projekt azonosító száma: GINOP 2.1.7-15-2016-00075
Támogatási összege: 48 962 416 Ft
Támogatás mértéke: 61,5%
Projekt kezdete: 2016.01.25
Projekt fizikai befejezése: 2018.02.09

A Moonsyst Zrt. 2016. január 26-án megkezdte a VetAsyst szarvasmarha bendő szonda prototípusának fejlesztését. Első célként egy pH mérésre alkalmas bendő szonda elkészítését fogalmaztuk meg és a feladat végrehajtását azonnal el is kezdtük a szonda panel hardver részének tervezésével. Hardver tervezéssel párhuzamosan a szonda panelre szánt firmware fejlesztése is megkezdődött. A hardver fejlesztési és tervezési munkák mellett a pH mérés technikája került kidolgozásra.

A fejlesztéssel párhuzamosan a szonda mérési pontosságának validálási feladatait készítettük elő az Állatorvosi Egyetem bevonásával. A validációs projekt célja az volt, hogy mérésekkel bizonyítsuk, hogy az általunk tervezett és későbbiekben fejlesztett bendő szonda képes pontosan mérni az állat bendőfolyadákának pH értékét. Az Egyetem által összeállított validálási protokol szerinti kísérletet állatok segítségével tudtuk végrehajtani, hiszen a protokol előírásai szerint ehhez un. fisztulás (mesterségesen készített nyílás az állat gyomrán) tehenek használatára volt szükség. A kísérlet lényege, hogy az általunk fejlesztett bendőszondákkal a kísérleti állatok bendőfolyadékának pH értékét folyamatosan mértük és. A projekt nehézségét az adta, hogy bár a boluszok folyamatosan mértek, de az automatikus adatleolvasás rész még nem készült el a projekt ezen szakaszában. Ezért a keresztmérések alkalmával a boluszban tárolt adatok manuális kiolvasása és feldolgozása is megtörtént.

Az így kapott adatok összehasonlításából kaptuk meg a validációs projektünk eredményét, miszerint a szondánk 90 napon keresztül +.0,25pH értéken belüli sávban mér a külső (gold standard) méréshez képest. A mérési pontosság sokkal jobb a jelenleg a világban használt hasonló eszközöknél.

Részt vettünk az EUROTier nemzetközi állattenyésztési vásáron, ahol az előzetes bemutatónk jól sikerült, több mint 100-130 különböző szakembernek sikerült bemutatni az eddig elért eredményeinket.